Rust in de Reuring op de middenberm van de zeer drukke Groene Hilledijk
Op de Groene Hilledijk ligt een middenberm tussen twee drukke verkeerswegen. De plek waar we nu een ‘rust in de reuring‘ interventie doen was sterk vervuild, ontoegankelijk, ‘3 maal niets’.

Op 30 oktober 2020 werd het eerste object geplaatst. Negen objecten vormen tezamen het kunstwerk , waarbij groen – tiny forest – een integraal onderdeel is. De opbouw geschiedde in fasen. Deze locatie op de Groene Hilledijk is op 25 januari 2021 getroffen door plunderingen en vandalisme. Besloten is tot wederopbouw! Vanaf de zomer 2021 is de nieuwe plek in gebruik.

Kunstwerk Groene Hilledijk

Op de middenberm van de 2 erg drukke verkeerswegen van de Groene Hilledijk lag een stukje grond waar ze eigenlijk niet mee wisten wat ze er mee moesten. Het vervuilde, brommers en fietsen, unheimisch. Of we daar wat in zagen met ons Rust in de Reuring concept. Een kunstwerk als vertrekpunt. Een plek met Rust midden in de reuring. Een plek waar bewoners elkaar ook kunnen ontmoeten. Functionele kunst! Het bewoners perspectief ‘centraal’.

De voorste kijker is gericht op het bladerdak van de bomen: een ‘bos-ervaring’ 🌿🌿🌿 … midden in de stad!
Hoe maak je van niets iets?

De plek is in potentie eigenlijk een prachtplek ! Op die middenberm staan prachtige groene en oude bomen. Een bladerdak … alsof je in een bos bent. En op de grond hadden ze als tijdelijk invulling wat gemeente-plantenbakken neergezet … Het groene bladerdak boven, én ook op de grond veel en gevarieerd groen met kleurrijke bloemen: zo wordt het een ‘Tiny Forest’! Het groen is een integraal onderdeel van het kunstwerk. De bewoners reageerden erg enthousiast op het schetsontwerp (dat in het proces ontstond, zie hieronder). En ze zeiden direct: we gaan daar ook een structureel (cultureel) programma maken. Het moet ook een levende plek worden. Van de wijk, voor de wijk en door de wijk.

Bezoekers van Rust in Reuring zijn positief verrast:

Het voelt eigenlijk als een parkje, zoals we dat ‘op Zuid’ helemaal niet kennen.” “We hebben daar echt natuur en rust ervaren – het verkeer merk je gewoon niet meer.” “Het is een onverwachte groene oase, midden in een stenige omgeving.”

De Groene Hilledijk als pilot      

Hoe creëren we plekken met rust midden in de reuring van de drukke stad?

De essentie van het concept ‘Rust in de Reuring’ is steeds maatwerk ! Het resultaat is een wisselwerking tussen ‘de specifieke locatie, wensen bewoners en de kunstenaar / ontwerper’. In dit geval, op de Groene Hilledijk, heeft dit geresulteerd in een Tiny Forest. In het ontwerp van het kunstwerk is gebruikgemaakt van 'mobiel / verplaatsbaar groen'. Ook zonder vaste bomen kan je dus een ‘verplaatsbaar’ Tiny Forest realiseren: dat biedt mogelijkheden voor veel meer plekken !

Kunstenaar / Ontwerp: Thijs Masthoff - Studio Made By

Achtergrondinfo